söndag 28 augusti 2011

Möte med EFS systerrörelser

Den här veckan har generalsekreterarna från de nordiska inremissionsrörelserna mötts, tillsammans med ledarna för våra ungdomsrörelser. Vi hade också besök ifrån Gnadauerrörelsen, som är paraplyorganisation för ett hundratal tyska inremissionsrelaterade rörelser och initiativ i en rätt skön brokig blandning. Deras relation till kyrkan liknar på många sätt EFS även om de har många delstatskyrkor i stället för en nationell.

Vi har delat både personliga och arbetsrelaterade frågor i en varm gemenskap, där höjdpunkter har varit bibelstudier tillsammans och personlig bön för varandra. Förutom en del överläggningar och planering för framtiden, var huvudtemat reflektion över den så kallade Cape Town-överenskommelsen utifrån ett lutherskt, nordiskt och ungdomsperspektiv. Dokumentet, som är ett mycket intressant och fullödigt missionsdokument finns att köpa bland annat från Duvans bokhandel. Den första delen är missionsteologisk och den andra missionsstrategisk och adresserar en enorm bredd av missionsutmaningar. Texterna är skrivna som en kärleksbekännelse till Gud, evangeliet, Guds ord, missionen och så vidare, ett rätt överraskande sätt att formulera sig från evangelikalt håll.

Det finns mycket att bejaka, som till exempel betoningen av den kristna trons sanning i en pluralistisk värld och erkännandet av nödvändigheten att fästa tro till Jesus för att bli frälst när universalismen (alla vägar leder till Gud/ingen frälsning behövs) griper omkring sig. Det är glädjande att dokumentet betonar lärjungaträning mer än ledarskap och metoder. Som helhet har överkommelsen ett brett helhetsperspektiv där förkunnelse av evangeliet paras med ett starkt socialt patos.

Den starkaste utmaningen handlar om vår efterföljelse i fråga om ödmjukhet, integritet och enkelhet. Ödmjukhet mot avguden makt, integritet mot avguden framgång och enkelhet mot avguden girighet. Evangeliet hindras av att våra liv inte vittnar om Kristus.

Utifrån ett lutherskt EFS-perspektiv skulle vi behöva bidra med betoningen att det är Guds ande som skapar tron genom evangeliet och att Gud verkar tro genom nådemedlen, det vill säga Guds ord, dopet och nattvarden.

Våra värdar i Danmark var Inre missionen, som motsvarar EFS, och Luthersk Mission som står rätt nära ELM/BV. Inre missionen jobbar med några fräscha hemsidor: adamogeva.dk tar upp sex- och samlevnadsfrågor ur ett kristet perspektiv och har 30 000 besökare per månad. Omgud.net erbjuder bland annat en intressant kurs i kristen tro. Något sådan önskar jag att vi ska kunna ha så småningom.


tisdag 16 augusti 2011

EFS och EECMY

Jag har fått en fråga i en kommentar om vad som sas i den konsultation nyligen hölls mellan EFS och EECMY (Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesu).

Så här vill jag sammanfatta samtalen:

Alldeles i början av augusti hölls en konsultation mellan EFS och Mekane Yesuskyrkan (EECMY) på Betlehemskyrkans sommarhem Svalkan i Stockholm. Konsultationen föranleddes av de senaste årens korrespondens mellan EECMY och Svenska kyrkan, p g a Svenska kyrkans förändrade äktenskapssyn. EECMY ser detta beslut som mycket problematiskt för relationen till Svenska kyrkan. Eftersom att EFS är en rörelse i Svenska kyrkan önskar EECMY få klarhet i hur EFS fortsättningsvis motiverar sin inomkyrklighet. Därmed fanns ett behov av ett direkt möte mellan EFS och EECMY. Det blev två dagar av samtal där ledare från både EFS och EECMY fick lyssna till varandra och försöka förstå tankegångarna på ömse håll.

Det råder ingen tvekan om att EECMY också fortsättningsvis önskar en nära relation till EFS och att inbjudan till samtal värdesätts högt. EECMYs vice president Dereje Jemberu uttryckte detta i sin avslutning:

- Att få samtala så här bekräftar vår vänskap. Vi har delat frågor som är viktiga för oss på bägge håll. Gud är med oss hela tiden. Vi ser kanske inte allt, men Gud har helhetssynen. Som Guds folk får vi tillsammans vandra vidare i tro.

Konsultationen ledde fram till att ett antal punkter sattes upp som EECMYs ledning och EFS ledning kommer att arbeta vidare med under de närmaste månaderna. Det handlar till exempel om EFS självständighet som rörelse i Svenska kyrkan, om missionsutmaningen bland annat inom Afar- och Somaliregionen, om utbyte av missionärer och möjligheten till att olika utbyten mellan till exempel församlingar och pastorer.

Deltagare i konsultationen var: generalsekreterare Berhanu Ofgaa och vice president Dereje Jemberu (från EECMY), Missionsföreståndare Stefan Holmström, EFS ordförande Anna Thorén, Missionssekreterare Erik Johansson och Karl-Erik Lundgren (från EFS internationella missionsråd) samt Ezra Gebremedhin och Yonas Tamiru (från Mekane Yesusföreningen i norra Europa).

Min förhoppning är att vår relation ska fortsätta att fördjupas och att våra samtal i första hand ska kunna röra olika aspekter av missionsuppdraget att föra vidare evangeliet om Guds kärlek till oss genom Jesus Kristus.

lördag 6 augusti 2011

Guds rike tältar i Västergötland

Jag har fått en god start på en ny arbetstermin. Efter några dagars samtal med ledare för Mekane Yesuskyrkan om relationerna med Svenska kyrkan och EFS, fick jag landa i en kombination av EFS-vardag och Salt-fest.

1500 scouter varav 550 ledare på gården Sällerhögs marker i Västsverige. Markägaren Jan-Olof har tömt ett antal förråd och lador för att skapa suveräna möjligheter för scoutlägret Patrullriks patruller att slå upp sina tält runt om. Förberedelserna har pågått i nästan tre år. Här skallar scoutropen, röken från eldstäderna stiger, äventyren händer i skogen, musikbanden spelar i tonårssocknen, missionsmarknad samlar in för Barn i alla länder, allt varvat med sång, andakt, predikan, bön. Ett underbart uttryck för vad EFS och Salt vill vara.

Här finns viktiga och naturliga helheter i en helhetssyn på tillvaron: gemenskap över generationerna med barn, ungdomar och familjer. Här finns skapelsen och kroppen med lika självklart som gudstjänst och Jesusbudskap. Här pratas och görs mission om både barns rättigheter, miljö och vikten och möjligheten att få vara Guds barn tack vare Jesus. Både på Afrikas horn och i Sverige.

Det har varit starkt att få möta många av de ledare jag lärde känna något under mina korta år som distriktsföreståndare i väst. Så många som troget fortsatt i sina församlingar och föreningar, som ledare och förebilder. Tänk vad ni ledare, en del anställda, men de flesta frivilliga, betyder när ni satsar tid på barnen och ungdomarna vecka ut och vecka in. Evangeliet ges vidare till nya generationer. EFS är en Jesusrörelse och en lekmannarörelse, det blir så tydligt. Tack för fina dagar!