torsdag 5 december 2013

Lovsången vid EFS riksarrangemang

Jag har haft anledning att ge svar på frågor kring "lovsången" i EFS och särskilt på våra riksarrangemang. Låg mig dela lite några tankar här på bloggen. Själva begreppet ”lovsång” får lätt en för begränsad definition. Lovsång handlar förstås om hela livets tillbedjan. När det gäller lovsången i gudstjänsten finns, som ofta, en form-sida och en innehålls-sida. När det gäller innehållssidan så har jag med åren förstått och välsignats av den dimension som handlar om att i bön och sång medvetet vända sig till Gud och uttrycka sin kärlek, tacksamhet, glädje och vördnad. Innebörden av lovsång blir då att i bön, tack och tillbedjan sjunga till Herrens lov. Här tror jag att det finns mycket att växa in i. Men vi får inte hamna i ett tänkande att Gud skulle vara beroende av lovsång för att kunna verka. Det är snarare så att lovsången, liksom annan bön, är ett väg för oss att öppna för Guds närvaro och verkande.

”Lovsång” har en annan funktion är undervisande, själavårdande och trosuppmuntrande sång, även om det inte är vattentäta skott däremellan. Till dessa två aspekter av sång i gudstjänsten kan vi också lägg den evangeliserande dimensionen: sångens funktion av att förkunna evangelium. Dessutom finns en missionerande aspekt i den meningen att människor kan komma in i tron genom att man blir delaktig i en kör, ett band eller något annat sångigt. Återigen, det är inte vattentäta skott, funktionerna överlappar varandra.

Sångerna kan vara av typen psalmer, andliga sånger, bibeltexter, kortare upprepade körer osv. De kan framföras med olika instrument, orgel, piano, blås, band, sångteam, körer, solister osv. Och med olika kulturell dräkt och musikstil.Återigen överlappar olika saker varandra.

Det här är kanske självklarheter. Min tanke är att vi behöver se detta i sin rikedom. I församlingens gudstjänster och i EFS årskonferens behöver vi spegla en del av den rikedomen. Samtidigt vill vi ta särskild hänsyn till behoven bland unga vuxna, eftersom vi tror att vi behöver anpassa våra former till nya generationer. Det är förstås så att vad man tycker om inte enbart är åldersrelaterat. Men vi försöker att finna en sådan väg, särskilt som vi hela tiden jobbar tillsammans med Salt om konferenserna.

Även med detta fokus kan vi bli bättre på mångfalden. Det har gjort att vi inför konferensen i Hässleholm nästa år har sagt att vi ska söka en lite större bredd i vissa avseenden. Det kan gälla sångval, musikval eller växling mellan intensitet och stillhet. Sen jobbar vi också med olika distrikt varje gång, och det ger olika förutsättningar gång från gång. När det gäller sammansättning av sångteam så beror utfallet också på hur bra vi lyckas med att hitta de rätta. Även om vi gör vårt bästa vet vi ändå inte att upplevas lika bra för alla, men eftersom vi är en missionsrörelse så hoppas vi på att alla vill bjuda till i förståelse och generositet.

Vad gäller ljudvolym så har vi tagit till oss kritiken att vi måste hitta en balans där. Det ska inte vara skadligt eller störande. Och under förbönsstunder behöver de som ber kunna höra vad den hjälpsökande säger.

3 kommentarer:

  1. Bra att du tar upp detta. Tidningen Dagen har haft flera mycket bra artiklar där man tagit upp ensidigheten av sång och musik i gudstjänsten. Lovsången har tagit över och det har varit förödande både för körverksamheten och för att ta vara på duktiga unga sångare och musiker. Problemet är större i frikyrkorna och det är viktigt att EFS även i denna fråga hittar en bra mix.

    Anders Bergstedt

    SvaraRadera
  2. Intressant bloggtext! Kan komplettera med en synpunkt på "generationsmusik" jag fått med mej från Missionskyrkans musikråd i Mellansvenska distriktet för några år sedan (före Equmeniakyrkans tid alltså): "ung musik" är musik som spelas och framförs av ungdomar. Det gick inte att definiera "ungdomsmusik" längre (om det någonsin har gått) eftersom ungdomar i olika övningslokaler spelar och sjunger i så många olika genrer från klassiskt till pop och rock. I Bollnäs´ missionsförsamling spelade den musikaliska ungdomen fiol och pensionären saxofon. En medelålders trummis skötte ljudet. Tralala.

    Vad gäller lovsång kan den kanske definieras som glad tacksång riktad direkt till Gud. Där faller kanske rätt många gamla psalmer under rubriken "Lovsång och tillbedjan" igenom - det är mest "om-tal". Samtidigt är ju Psaltaren rätt diversifierad här, t.o.m. inom samma psalm (jfr "Herren är min herde"). Så vi ska inte bli osams för rena begrepps- och definitionsfrågors skull. Du skriver bra här ovanför, tycker jag, och tänker återigen på det underbara Jesusordet: "En skriftlärd som blivit himmelrikets lärjunge är som en välbärgad person som ur sitt förråd bär fram både nytt och gammalt." Jfr http://www.lovsanger.blogspot.se/

    SvaraRadera
  3. ...och dragspel. Församlingens 10-åring spelade dragspel. (I den kommunala musikskolan tillsammans med ett gäng andra 10-åringar - ibland tillsammans på torget!).

    SvaraRadera